top of page

RESTORATION CENTER

Wooden Hut

Trosgnistan driver 3 restoration centers eller upprättelsecenter i Kongo, Uganda och Nepal.

KONGO

"Efter att vi blev våldtagna av rebeller kändes det som att vi förlorade vårt människovärde. Vi behandlades så illa och kände oss också utstötta. Men när vi kom till detta center så kändes det som glädjen över att få leva kom tillbaka."

Det som händer i Kongo är fruktansvärt, gång på gång från vi höra om kvinnor som blivit tillfångatagna och våldtagna av rebeller. Historierna varierar lite men alla handlar om kvinnor som mött ondskan på nära håll.

Kvinnor som blir våldtagna i Kongo blir ofta förskjutna av sin familj men här får de en plats att bo på och mat på bordet varje dag. De får lära sig praktiska sysslor som att sy kläder och fläta väskor och får också allmän utbildning, själavård och samtal. 

Läs Justines, Asifiwes och Eunices berättelse i Trons Gnistan Nr 1 2018

restorationcenter-bg.JPG
Screenshot 2020-09-30 at 00.19.50.png
UGANDA

Kitgum Restoration Centre öppnades 2012. Anledningen till att detta center byggdes var att det fanns ett enormt behov, efter det långa inbördeskrig som pågått i norra Uganda. Många ungdomar hade hamnat i rebellernas våld. Kitgum var en av de platser som var mest drabbade av kriget som blev så förödande för så många barn. Det var den s k ”Lord’s Resistance Army (LRA)” som dragit fram, dödat och tagit ungdomar till fånga. Pojkarna blev soldater och tvingades att utföra de mest bestialiska saker, medan flickorna blev sexslavar. De som levande tog sig ur detta var söndertrasade till både kropp och själ. Främst var det dessa ungdomar som var målgruppen. Nu är det en del år sedan kriget tog slut, så även andra utsatta ungdomar får i mån av plats, hjälp till utbildning.  

 

Eleverna får teoretisk utbildning i matematik och engelska men också praktisk utbildning i t ex sömnad, frisör, svetsning, fordonsmekanisk utbildning samt byggnadsarbete som även inkluderar murning. 

 

På centrat finns även två växthus, som ger goda skördar av grönsaker. Det ger mat till ungdomarna, samt en del som går till försäljning på den lokala marknaden. Man har också en liten hönsfarm som ger ägg och kött. 

kitgum.png
Grupp Kitgum.jpg
NEPAL

I Nepal har vi tillsammans med Arken, Kungsängen byggt ett upprättelsecenter där vi hjälper unga flickor som ligger i riskzonen för att hamna i trafficking. Tyvärr så är det relativt vanligt med barnprostitution i Nepal och speciellt i fattiga områden där det t o m händer att föräldrar säljer sina flickor. På hemmet får de en säker och trygg plats att växa upp på. Förutom mat, kläder och utbildning for de den vård och omsorg de behöver.

restoration-nepal.png

Ge en gåva

ENGÅNGSGÅVA

 

Swish 9007378

BankGiro 900-7378

PlusGiro 90 07 37-8

Märk gåvan
"Restoration Center"

eller

restoration nepal.jpg
bottom of page